Schrijven is schrappen. Sterke tekst is altijd kort en krachtig. Daarom is het goed elke tekst voor publicatie grondig na te lezen en te checken welke woorden geschrapt kunnen worden en welke je kunt vervangen. Je zult zien dat je tekst door het inkorten meteen krachtiger wordt. Maar welke woorden moet je nu schrappen en welke vervangen? Je leest het hieronder.
Vervang deze woorden door 'ook'
Er zijn veel lange woorden die je makkelijk kunt vervangen door een kort woord. Kort is altijd beter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van woorden die lang én ouderwets zijn. Je kunt deze allemaal vervangen door het woord 'ook'. Het maakt je tekst meteen korter, moderner, meer to the point en daarmee krachtiger.
- Eveneens, evenzeer, evenzo, idem dito, insgelijks, bovendien, daarnaast, evenals, tevens.
Namelijk
Dit woord is per definitie overbodig. Het bestaat om iets te benadrukken maar je zult zien dat een zin zonder krachtiger wordt.
Sommige woorden zijn namelijk overbodig.
Sommige woorden zijn overbodig.
Zullen, kunnen, worden, willen, gaan
Hulpwerkwoorden helpen je niet en kun je schrappen. Bovenstaande hulpwerkwoorden maken je tekst onnodig lang en zwakken het af.
We zullen de planten water geven.
We geven de planten water.
We willen gaan fietsen.
We gaan fietsen.
Als je je bewust bent van het gebruik van hulpwerkwoorden is het ook makkelijker ze te schrappen. Het is vaak een gewoonte om ze te gebruiken. Check je tekst daarom altijd achteraf op deze woorden.
Vervang ouderwetse woorden
Ik had het al even over ouderwetse woorden die kunnen worden vervangen door 'ook'. Maar er zijn meer ouderwetse woorden die niet meer van deze tijd zijn. Het is tegenwoordig gebruikelijker en het komt vriendelijker over om spreektaal te gebruiken in tekst. Het maakt je tekst niet minder professioneel. Het punt is dat ouderwetse woorden klanten simpelweg niet aanspreken omdat het middeleeuws overkomt. Hieronder vind je voorbeelden van deze woorden en waar je ze mee kunt vervangen.
Thans, echter, gelieve, dientengevolge, jegens, reeds, wellicht, desalniettemin
Thans= nu, momenteel
Echter = maar
Gelieve = graag of alsjeblieft
Dientengevolge = daarom
Jegens = tegen
Reeds = al
Wellicht = misschien of mogelijk ( maar dit woord geeft twijfel aan dus schrappen)
Desalniettemin = toch
Win meer klanten met krachtige tekst
Het inkorten en daarmee sterker maken van teksten is één van de dingen die ik regelmatig doe als copywriter. En het is altijd fun. Als je van 500 woorden naar 300 woorden gaat in krachtige taal en daarmee dezelfde boodschap sterker neerzet, trek je meer klanten over de streep en is mijn doel bereikt. Lukt het je niet en ben je onnodig veel tijd kwijt met je teksten? Stuur me dan gerust een berichtje, ik help je graag!